Búzamentes étrend

búzamentes étrend

Szószok, mártások besűrítéséhez kukoricalisztet vagy bár­milyen más, nem búzából készült lisztet is használhatunk. Ha a búzán kívül más alapanyagokra is allergiásak vagyunk, a recepteket módosíthatjuk, tojáspótlót vagy tejpót­lót használva.

Búzamentes diéták Ez a rész azoknak szól, akik búzaliszt kiváltotta allergiában vagy intoleranciában szenvednek.

Táplálékallergiások és Diétázók Webáruháza

Ahhoz, hogy megállapíthassuk, számunkra melyik diéta ha­tékony, két tényezőt kell figyelembe vennünk: Milyen fokú a túlérzékenység?

Ha valódi búzamentes étrend van, akkor érzékenységünk nagyfokú le­het, olyannyira, hogy búzaliszt még mikroszkopikus mennyiségben sem kerülhet a szervezetünkbe. Ha azon­ban csak búzaliszt-intoleranciánk van, ilyen parányi mennyiség valószínűleg nem fog reakciót elő­idézni, ezért nem is kell annyira elővigyázatosnak lenni. Búzamentes étrend búzalisztre búzamentes étrend érzékenyek, vagy egyéb gabo­nafélékre, pl. Egyeseknek ezeket is kerülniük kell a keresztreakciók miatt.

Helyettesítők a gluténmentes étrendben

Akik nagyon érzékenyek a búzalisztre és emellett a rokon ka­lászosokra keresztreakciókat is mutatnak, azoknak ugyanazt a fajta kímélő étrendet kell követniük, mint a legérzékenyebb coeliakiásoknak.

Mire figyeljünk? Akik nem mutatnak keresztreakciót a többi gabonafélével szemben, azoknál búzamentes étrend alábbiak nem okoznak gondot: Rozskenyér és rozsos extrudált termékek, de csak ha százalékában rozsból készülnek — ezt mindig kétszeresen is ellenőrizzük.

Az egészség alapja a jól megválasztott étrend

Sör, ha kizárólag árpából készül. A legtöbb sör ilyen, néhány kivétellel, pl.

Zablisztből készült termékek, ha nem tartalmaznak búza- lisztet vagy korpát. Az árucímkét gondosan olvassuk el. Gluténmentes diéták A gluténmentes diéta szigorúbb, mint a búzalisztmentes, mert glutén a rozsban, árpában és a tönkölyben is van. Ezeket egytől egyig gondosan kerülni kell.

Termék keresés

Régebben a zabot is ide soroltuk volna, de az újabb kutatá- sok kimutatták, hogy a zabfehérje, az avenin összetétele eléggé eltér a gluténétől ahhoz, hogy a legtöbb coeliakiásnál ne okozzon problémát.

Mindazonáltal, ha valaki coeliakiás, zabból készült termékek fogyasztása előtt feltétlenül kérje ki orvosa véleményét. A zab alapú élelmiszereket csak azok próbálják ki, akik egészségesek, és búzamentes étrend használ a gluténmentes diéta, de ők se egyenek többet a napi egyszeri kis adagnál legfeljebb 50 g.

búzamentes étrend

Létfontosságú, hogy a zab termesztése, betakarítása, szállítása, őrlése és csomagolása a búzától teljesen elkülönítve történjék, a szennyeződések elkerülése végett. A gluténmentes kenyerekhez különböző liszteket használnak, köztük rizsből, burgonyából, szójababból és hajdinából készült lisztet.

Gluténmentes diéta – hasonlóságok és különbségek

Ilyen különleges lisztek bioboltokban kaphatók. Bagolyborsóból készült liszt is létezik, ezt az indiai különlegességeket árusító csemege- vagy fűszerüzletekben keressük. Vannak speciális gluténmentes lisztkeverékek is, de ezek szinte mindig tartalmaznak szóját, márpedig a cambridge-diétát sok szója fogyasztása kerülendő.

búzamentes étrend

A gluténre extrém mértékben érzékeny coeliakiások, akiknek a búzafehérje legparányibb mennyiségét is kerülniük kell, nagyon vigyázzanak a készen 1 hetes fogyókúra élelmiszerekkel. Íme néhány váratlan gluténforrás Az ételsűrítők és stabilizátorok néha nyomokban glutént tartalmaznak.

búzamentes étrend

Ezeket az búzamentes étrend gyári élelmiszerekben elterjedten alkalmazzák. Nagyon sok adalékanyagot készítenek búzából, árpából vagy zabból — ilyen pl.

Bár ezekben a glutén avenin búzamentes étrend elenyésző, a legérzékenyebb coeliakiásoknál mégis problémát okozhatnak. A rizstej, szójaitalok, szójaszósz és miszo készítéséhez használt, árpából készült növényi enzimek nyomokban glutént hagyhatnak a végtermékben.

Parányi mennyiség­ben a rokfort típusú sajtok is búzamentes étrend glutént. A whiskey és a gin — mindkettő gabonából készül búzamentes étrend tartalmazhat, ahogy a finomított fehér malátaecet is, de csak a legérzékenyebb coeliakiásoknak kell velük vigyázni. A sört azonban minden coeliakiásnak kerülnie kell, mert árpából készül. Az élelmiszer-ipari késztermékek komplex alkotórészei az ún. Búzalisztet használhatnak az élelmiszerek előkészítésé­hez, s nyomokban benne maradhat a késztermékben.

Előfordulhat, hogy a nem búzából készült lisztet olyan adagolótölcséreken vagy vákuumcsöveken juttatják az élelmiszer-ipari üzemekbe vagy egyik feldolgozóhely­ről a másikra, amelyekben előzőleg búzalisztet szállítot­tak.

búzamentes étrend

Az egyéb lisztek így csak minimális mértékben szen­nyeződhetnek ugyan, de a legérzékenyebb coeliakiások szervezetére ez is hatással lehet. Ez lehet az egyik baja a gluténmentes élelmiszereknek, hacsak nem kifejezetten gluténmentes gyártósorokon állították elő őket. A mikroszkopikus mennyiségű glutén kimutatása nehéz.

búzamentes étrend

Hasznoskiadványok