Fizetések

szerződés aláírása

Dolgozz Ausztriában korrekt fizetésért!

A magyar munkavállalók körében nagyon nagy népszerűségnek örvend Ausztria, mint célország!

Nem csak közelsége miatt, hanem a magyarországinál jóval magasabb fizetések és egyéb juttatások miatt is. A fizetéseknél meghatározó, hogy a munkavállaló melyik tartományban dolgozik, a határhoz közeli régiókan alacsonyabbak a bérek mint a gazdagabb régiókban pl. Tirol, Salzburg.

Munkaszerződés Ausztriában. Mi az a kollektív szerződés?

Fontos kiemelni, hogy Ausztriában nincsen általános minimálbér szabályozás. A minimálbéreket a kollektív szerződésekben rögzítik. A kollektív szerződés egy olyan megállapodás, amit évente egy adott munkaterületnek az alkalmazottjainak érdekeit érvényesítő szakszervezet köt meg a munkaadókkal.Rögzítésre kerülnek benne az adott munkakörben egységesen alkalmazandó szabályozások a bérezésre, illetve a munkafeltételekre vonatkozóan. Ez a szerződés védi az alkalmazottakat, megakadályozva azt, hogy egymással szemben hátrányos helyzetbe juthassanak! Továbbá segítséget nyújt abban, hogy a munkakapcsolat a munkáltató és a munkavállaló között megfelelően mindkét oldalról őszinte bizalomra épülve jól működjön. A kollektív szerződéssel az osztrák munkaadóknál dolgozó alkalmazottaknak lehetőségük van elhelyezkedni teljes állásban, illetve részmunkaidőben is.

Mennyi munkaidőt ír elő a szerződés?

A legtöbb munkaszerződés a törvény alapján 38,5 órás munkahetet engedélyez.

Szabadság

Az írásban kötött, és a munkáltató, illetve az alkalmazottja által aláírással is megerősített  megállapodás a munkavállalónak évente 25 nap fizetett szabadságot tesz lehetővé!

Juttatások

A kollektív szerződés, amely rendelkezik a 13. 14. havi fizetésekről Ausztriában! Hogyha az igénybe vett juttatásokkal kapcsolatosan nincs a szerződésben ezekre a fizetésekre vonatkozóan jogszabály előírva, akkor lehetőség van a munkavállalónak ezekről a juttatásokról szóló rendelkezést írásban rögzíteni a szerződésében!

Felmondás az ausztriai munkahelyen

A kollektív szerződés alapján a munkavállaló felmondhat közös megállapodással (Einvernehmliche Lösung), és rendes felmondással (Kündigung)

További információk az osztrák fizetésekről az alábbi linkre kattintva érhetőek el!  https://www.iranyausztria.hu/osztrak-fizetes/

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Hozzászólások lezárva