Laktózérzékenyek étrendje

7 dolog, amit érdemes tudnia, ha érzékeny a tejcukorra

A fejlett országokban élő emberek laktózérzékenyek étrendje egyre gyakoribb, hogy tejtermékek fogyasztása után puffadást éreznek. Azonban a tej étrendből történő száműzése nem megoldás.

laktózérzékenyek étrendje indiai étvágycsökkentő gyógynövény

A laktózérzékenység azért alakul ki, mert a beteg nem képes teljesen megemészteni a tejben található tejcukrot, ami így közvetlenül a vastagbélbe jut, ahol hidrogéngázzá és zsírsavvá bomlik szét. A gáz laktózérzékenyek étrendje a haspuffadást és a többi tünetet, mint amilyen a görcs vagy a hasmenés.

Laktóz a késztermékekben A tejcukor a tejjel tejfehérje együtt a 14 jelölésköteles allergén közt szerepel: tehát aláhúzás, dőlt betű, megvastagítás a késztermékek csomagolásán, vagy pedig a 7-es szám jelöli. Így például, ha az étlapon az étel neve mellett ez a szám szerepel, akkor tejet tartalmaz, ez esetben tehát nagy valószínűséggel laktózérzékenyek laktózérzékenyek étrendje fogyaszthatják. Nem minden tejtermék tiltólistás Ez azonban nem jelenti azt, hogy a laktózérzékenyeknek minden tejtermék fogyasztásától tartózkodniuk kellene — hangsúlyozza Szarka Dorottya. Csupán a laktózt tejcukrot tartalmazó készítményeket kell kerülni, egyéni toleranciától függően csökkenteni. Az egyéni tolerancia azt jelenti, hogy ugyanannyi laktózt tartalmazó étel fogyasztása után eltérő súlyosságú tünetek jelentkezhetnek, attól függően, hogy kinél milyen mértékben csökkent a tejcukrot lebontó laktáz enzim működése.

A tejcukor lebontását a laktáz nevű enzim végzi, ennek nem megfelelő mennyisége okozza a tejérzékenységet. Laktózérzékenység megállapítása Függően attól, hogy milyen keto actives gyakori kérdések a laktáz-deficit, a laktóz intolerancia tünetei enyhébbek vagy súlyosabbak is lehetnek. Aki laktózérzékenyek étrendje a tüneteket érzékeli magán, az interneten végzett gyors kutatás után könnyedén dönt úgy, hogy száműzi étrendjéből a tejtermékeket.

laktózérzékenyek étrendje 3 napos léböjt diéta

Ez azonban nagy hiba. Egyrészről, aki nem képzett orvos, nagy valószínűséggel nem képes pontos diagnózist felállítani, ráadásul laktózérzékenyek étrendje laktózérzékenység tüneteit számos más, emésztőrendszeri betegség is okozhatja, nem beszélve olyan okokról, mint például az ülőmunka vagy a kevés mozgás. Ezért fontos, ha megjelennek ezek a tüneteket, forduljunk orvoshoz, aki egy egyszerű és fájdalommentes kilégzéses hidrogénteszttel megállapítja majd, hogy valóban laktózérzékenyek vagyunk-e vagy sem.

laktózérzékenyek étrendje beslimmer kapszula adagolása

Laktózérzékeny diéta — mértékkel! Ha valóban a tejtermékek okozzák a bajt, akkor sem szabad azonnal intenzív diétába fogni.

Milyen fehérjéket használj laktózérzékenység mellett?

A tejben ugyanis sok hasznos anyag van, amire szervezetünknek szüksége lehet. Ráadásul a laktóz-intolerancia tünetei kezelhetők és bár maga a betegség nem gyógyítható, az állapoton nagyon sokat lehet javítani.

Természetesen megoldás a valamivel kevesebb tejtermék fogyasztása, különösen magának a tiszta tejnek a beviteli csökkentése, hiszen ez tartalmazza a legtöbb laktózt.

laktózérzékenyek étrendje újvári dóri étrend

A diéta nem egyenlő az önmegtartóztatással, különösen manapság, amikor számos laktózmentes termék kapható a boltokban, sőt már az éttermek is külön jelölik, a menü mely fogásait fogyaszthatják a tejérzékenyek. A másik megoldás a laktáz enzim pótlása. Erre különböző rágótabletták állnak rendelkezésre, amiknek fogyasztása után lehet tejterméket fogyasztani.

laktózérzékenyek étrendje 2-3 hetes diéta

Hasznoskiadványok