Májtisztítás diéta. 3 májtisztító étel, ami nemcsak méregtelenít, de a fogyást is segíti - Fogyókúra | Femina

Máj méregtelenítése | Mikor, miért, hogyan végezzük el?

Milyen eljárásokat értünk májtisztító kúrák alatt?

májtisztítás diéta

Állításuk szerint ez idővel számos nem specifikus tünet kialakulásához vezethet, akár súlyos betegségekéhez is, például növelhetik a daganatos megbetegedések kockázatát. Jelenleg azonban ezen állítások alátámasztására tudományos erejű májtisztítás diéta gyakorlatilag nem áll rendelkezésünkre.

Az valóban ismert tény, hogy a vegyi anyagoknak való tartós kitettség májkárosodáshoz vezethet erre ismert példa az éveken át tartó, rendszeres alkoholfogyasztásez azonban májtisztítás diéta jelenti azt, hogy a mindennapok során elfogyasztott élelmiszerek is károsítanák a 7 napos léböjtkúra fogyás. Jelenleg nem rendelkezünk olyan tudományos erejű bizonyítékkal, mely alátámasztaná, hogy az egyébként egészségesen működő májszövetben veszélyes méreganyagok halmozódnának fel, melyek idővel a májműködés károsításához vezetnének.

Először is: mit is jelent az, hogy májtisztító kúra?

A májkárosító vegyi anyagok pl. Májtisztítás: Lehetséges vagy csupán fikció? Néhány vizsgálatban írnak étrendkiegészítőkről pl.

májtisztítás diéta

A beöntések nem szakszerű elvégzése szintén veszélyes lehet, továbbá a májtisztító kúrák nem helyettesítik a megfelelő orvosi ellátást sem. Sok esetben egy májtisztítókúra mellett elsikkad az orvosi vizitek és ellenőrzések gyakorisága, ezáltal pedig a betegség megfelelő orvosi kezelése.

Segíthet-e egy májtisztító kúra a fogyókúrában? A májtisztító kúrákról azt is szokták állítani, hogy a máj anyagcseréjének javításával hozzásegíthetnek a felesleges kilók leadásához.

További blog bejegyzéseink

Valójában a nagyon májtisztítás diéta kalória tartalmú étrendek és a májtisztító kúrák során alkalmazott étrendek ilyenek épp ellenkezőleg hatnak: a szervezet, alkalmazkodva a csökkent kalória bevitelhez, az anyagcsere folyamatok lassításával reagál. A néhány napig tartott alacsonyabb kalória tartalmú étrend valóban fogyást eredményezhet, de ez csak ideiglenes — ilyenkor a testsúlycsökkenés valódi oka a folyadékveszteség, ami a normál diéta visszaállításakor helyreáll.

Hosszabb távon egy alacsony kalória tartalmú étrend betartása valós súlycsökkenéshez vezethet, emellett azonban a hiánybetegségek kialakulásának kockázata is növekszik.

májtisztítás diéta

Amennyiben a tartós fogyás a célunk, akkor azt életmódváltással kíséreljük meg! Ennek részleteire itt most nem térnénk ki, de valóban részét képezheti a táplálkozási szokások megreformálása, és a májtisztítás diéta bevitel mérséklése.

A máj funkciói

Ezt azonban csak fokozatosan, és lehetőleg májtisztítás diéta szakemberek bevonásával tegyük! Fontos megemlíteni, hogy bizonyos májbetegségekben szenvedő betegek esetén valóban speciális étrendre lehet szükség Epeúti elzáródás, epekövesség fennállásakor javasolt főzés során zsírpótló vagy kernel olaj használata — a zsírsavakat kisebb mennyiségben tarta lmazó ételek lebontásához kevesebb epét kell termelni a májnak.

Diéta Percek: Rántott máj zöldségkörettel

Májcirrhosisban szenvedő betegek számára javasolt májtisztítás diéta sóbevitel korlátozása. Előrehaladott betegségben a fehérjebevitel korlátozására is szükség lehet, ezt azonban minden esetben orvosa rendelje el!

Májtisztító ételek fogyasztása a máj méregtelenítés érdekében

Hemokromatózis fennállásakor javallott a vasban gazdag ételek és a vas-kiegészítők kerülése. Nyers kagylót nem szabad fogyasztani!

májtisztítás diéta

Hepatitis C fertőzés esetén ajánlott a vasban gazdag ételek és a vas-kiegészítők kerülése, valamint a korlátozott sóbevitel. Wilson-betegség esetén fontos a rézben gazdag májtisztítás diéta fogyasztásának kerülése például gomba, a csokoládé, dió.

májtisztítás diéta

Egészséges májműködés mellett speciális diéta tartása nem szükséges. A mindennapokban egy alapvetően kiegyensúlyozott, változatos, májtisztítás diéta és lehetőleg alacsony szinten feldolgozott élelmiszerekre és italokra épülő étrend fenntartására javasolt törekedni!

Hasznoskiadványok