Osteoporosis étrendje
Cookie tájékoztató A csontritkulás és a helyes táplálkozás A csontritkulás, vagy más néven osteoporosis nem más, mint a csont tömegének és mésztartalmának csökkenése, osteoporosis étrendje a csontok fokozott törékenységével, illetve a csonttörések kockázatának fokozódásával jár együtt. A csontritkulás réme bárkit fenyegethet, mégis elsősorban a változókorban lévő nőket veszélyezteti leginkább. Kik azok, akik még kockázatnak vannak kitéve? Akik nem, vagy csak nagyon kevés tejterméket fogyasztanak vagy akik kevés kalciumot és D-vitamint visznek be a szervezetükbe. Az sem szerencsés, ha valaki túl sovány, de problémás lehet a menstruáció idő előtti elmaradása is.
A csontritkulás oszteoporózis megelőzhető, amennyiben év körül kialakul a csúcscsonttömeg, amikor még a csont lebontó és felépítő folyamatai egyensúlyban vannak. A kalciumban gazdag étrend célja elsődlegesen az optimális csúcscsonttömeg elérése fiatal felnőtt korig primer prevencióvalamint a csontvesztés lelassítása felnőttkorban szekunder prevenció.
Az étrendnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, ami vegyes táplálkozást jelent, esetleges D-vitamin -kiegészítéssel. Ajánlott kalciumfogyasztás Az ajánlott napi mennyiség az alábbiak szerint alakul: gyermekeknek mg, fiataloknak mg, felnőtteknek szintén mg, időskorban mg, várandós és szoptatós kismamáknak mg.
Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése
A kalcium hasznosulását osteoporosis étrendje az alábbiak: rossz tápláltsági állapot, túlzott fehérjefogyasztás növeli a kalcium kiürüléséttúlzott zsírfogyasztás, túlzott foszforbevitel, kevés D-vitamin, kevés mozgás, dohányzásalkoholnagy mennyiségű koffein és konyhasó, valamint az oxálsav és a fitinsav.
Az oxálsav spenótban, sóskában, zellergumóban, osteoporosis étrendje és a fitinsav szárazhüvelyesekben és búzakorpában a kalciummal oldhatatlan komplexeket képeznek, ami így nem szívódik fel. Ez a cikk is érdekelheti Önt!
A csontritkulás okai és rizikófaktorai Kalcium és foszfor Nagy jelentősége van a táplálékban lévő kalcium és foszfor egymáshoz viszonyított arányának, ugyanis ha a foszfor és a kalcium körülbelül ugyanakkora mennyiségben van jelen, akkor a foszfor segíti a kalcium csontokba történő beépülést és csökkenti a vizelettel ürülő mennyiségét.
Amennyiben a foszfor aránya meghaladja a kalciumét, akkor a csontokból kalcium szabadul fel. Az ajánlott mennyiség felnőtteknek mg foszfor naponta, de ezt jelenlegi táplálkozási szokásunk meghaladja, köszönhetően a cukrozott az üdítőitaloknak, a készételeknek, konzerveknek, a túlzott mértékű húsfogyasztásnak, ömlesztett sajtoknak.
Tehát ezek fogyasztása csontritkulásban szenvedőknek kerülendő. Ha például egy pohár cukros üdítőt elfogyasztunk ebéd után, azzal semlegesíthetjük az étel összes kalciumtartalmát. Az ideális étrend csontritkulásban szenvedők részére az, ha százalék szénhidrátot, 30 százalékban zsírt és százalékban hogyan fogyjak le 10 kilót tartalmaz, és az összetevőket az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvei osteoporosis étrendje kell kiválasztani.
osteoporosis étrendje
Ezeket egye csontritkulás ellen a dietetikus szerint Travelo Dietetikusunk azonban az alábbiakban minden olyan élelmiszert összegyűjtött, amit a tejen kívül ehetünk az életkorral és sok egyéb tényező folytán jelentkező csontritkulás megelőzése érdekében. A csontritkulás világnapját óta október án tartjuk az Egészségügyi Világszervezet indítványára, hazánkban ban ünnepeltük először. A csontritkulás szinte népbetegségnek számít, ezért minden életkorban fontos, hogy az életmódunk és az étrendünk is osteoporosis étrendje a csontjainkat, hiszen ezek adják a testünk stabilitását.
A kalcium, foszfor és magnézium aránya ,5 legyen. A csontritkulás nem csak az idősebb korosztályt fenyegeti Ajánlott ételek, elkészítési módjuk Magas a kalcium tartalma a következőknek: tejpor, mák, parmezán sajt, óvári sajt, sűrített tej, mogyoró, olajos hal, dió, tej, tejföl, kefir, búza, banán. A tejtermékekben osteoporosis étrendje laktóznak és a savas közegnek köszönhetően a kalcium osteoporosis étrendje hasznosul.
A boltokban lehet vásárolni kalciummal dúsított termékeket osteoporosis étrendje, pl. Jó D-vitamin-forrás a máj, tojás, tej, tejtermékek, a halolaj és a D-vitaminnal dúsított margarinok. A konyhatechnológia szempontjából a zsírszegény párolást, teflonban, grillen, mikrohullámú sütőben, osteoporosis étrendje, sütőzacskóban történő sütést, valamint a joghurtos, kefires habarást kell előnyben részesíteni.
Nincs hozzászólás A csontritkulás étrendje Csontritkulásról osteoporosis akkor beszélünk, ha a betegnek megcsappan a csontanyaga, emiatt a csontjai törékenyek lesznek, s fájdalmai vannak. Leggyakrabban a törzs csontjain észlelhetõ csigolyadeformálódás, hát- és derékfájássúlyos esetben azonban a végtagcsontok is papírvékonnyá válhatnak. A betegség természetébõl fakad, hogy a diéta célja a kalcium- osteoporosis étrendje a nitrogénegyensúly helyreállítása. Az elõbbit a fehérjék azzal mozdítják elõ, hogy fokozzák a kalciumnak a bélbõl való felszívódását, s a vitaminokkal együtt elõsegítik a csontokba való beépülését.
Arra is oda kell figyelni, hogy a napi kalciummennyiséget ne egyszerre fogyasszák el, hanem egyenletesen eloszlatva, hiszen így nagyobb a biológiai felhasználhatóság. A kalciumban gazdag ételeket ajánlott a déli, a délutáni és az esti étkezéssel elfogyasztani, mivel így a kalcium sokkal jobban beépül, mint reggel vagy napközben.
Egy osteoporosis étrendje kalciumot tartalmazó étrend Reggeli: Tejeskávé ml tejből — mg Csirkemell sonka, Bakonyi barna kenyér, Zöldpaprika Tízórai: Alma 1 db Ebéd: Tavaszi zöldségleves; Rakott fogyáshoz elengedhetetlen 30 g sajttal — mg; 50 g osteoporosis étrendje osteoporosis étrendje — 65 mg Uzsonna: Tejszelet 1 db — mg Vacsora: Tej ml — mg; Magvas zsemle, Házi sajtkrém 50 g sajtból — mg; Uborka Ha a kalciumbevitel nagymértékben és tartósan meghaladja a napi ajánlott mennyiséget, vesekőképződést okozhat, és zavar léphet fel osteoporosis étrendje ásványi anyagok felszívódásában, tehát fontos mértéket tartani.
Forrás: WEBBeteg.